Acasă Blog

Contact

0

city lab românia

Program de responsabilizare și implicare civică pentru comunități inteligente derulat și implementat la nivel național de către Asociația Română pentru Smart City.

Această pagină conține datele de contact ale Asociației Române pentru Smart City. Dacă sunteți interesat de un subiect general privind activitatea sau proiectele noastre, vă rugăm să folosiți adresa de email info @ romaniansmartcity.ro

Str. D. I. Mendeleev nr. 36-38, Sector 1, București.

Pentru orice informație ne puteți contacta la: +4031 425 4263 între 09:00 – 18:00 de luni până vineri. 

Societatea civilă este parte integrantă a unui proiect de Smart City

0

Implică-te!

Dacă ai experiența, ideile și dorința de a transforma orașul în care trăiești sau muncești, ideile tale pot aduce beneficii societății. Sigur că există numeroase inițiative sau programe, în ceea ce privește dezvolta rea orașelor inteligente, dar totul se poate face mai bine cu ajutorul celor care se implică.

Programele sunt create în beneficiul cetățenilor, astfel că acestea devin utile, doar în măsura în care sunt folosite pentru a facilita accesul locuitorilor la resursele orașului.
Dacă și tu poți fi parte activă a schimbărilor societății, acum este momentul să te implici!

Succesul unui proiect Smart City depinde în mare măsură de gradul de implicare al cetățenilor orașului. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectelor Smart City ar trebui fie coordonate cu nevoile și problemele reale ale dumneavoastră, cetățenilor, luând în considerare faptul că scopul final al oricărei soluții Smart City este de a vă îmbunătăți calitatea vieții. ARSC își propune să favorizeze dezbateri democratice pentru găsirea de soluții creativ-inteligente pentru problemele urbane.

Ajutați-ne să vă facem vocea auzită!

Pentru a putea participa activ la proiectele de Smart City din orașul dumneavoastră, vă puteți înscrie în Asociația Română pentru Smart City. Locuitorii unui oraș inteligent merită să aibă un cuvânt de spus în procesul de identificare a problemelor și de proiectare a soluțiilor!

City Lab în București – Sectorul 6

0

Suntem bucuroși să anunțăm demararea proiectului City Lab în București prin parteneriatul încheiat cu Centrul Cultural European din cadrul Primăriei Sectorului 6.

În urma consultării realizate pe raza sectorului 6 prin realizarea unui număr de 303 chestionare s-au stabilit temele dezbaterilor publice ce vor fi organizate în zilele de 3,4 și 6 Martie 2020 dar și tema expozițională ce este disponibilă/expusă timp de 6 săptămâni în Plaza România.

Sub sintagma Lucrezi – Înveți – Locuiești în sectorul 6, în perioada 29 Ianuarie – 15 Februarie 2020, am organizat un sondaj cu un număr de 303 persoane cu vârsta de peste 18 ani din Sectorul 6. Sondajul a fost organizat în următoarele zone – Cora Lujerului, Metrou Lujerului, Plaza România, Afi Cotroceni, Piața Crângași, Piața Veteranilor, Stația Metrou Politehnica, Piața Moghioroș, Parc Moghioroș.

 

Dezbatere 1

  • Tema dezbaterii –
  • Data dezbaterii publice – 3 Martie 2020 la ora 15:00 – 17:00
  • Moderator: Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City
  • Experți invitați
    • Florin Nemțanu, Expert ARSC Mobilitate
  • Participanți – dezbatere publică, participare prin înscriere online (formularul pentru înscriere este disponibil aici)
  • Data dezbaterii publice – 3 Martie 2020 la ora

1. Care sunt cele mai mari probleme ale zonei în care locuiți/lucrați/învățați?

lipsa unui numar suficient de locuri de parcare
23.49%
lipsa unui numar suficient de locuri de relaxare in aer liber
12.05%
gropile din asfalt
17.07%
prezența gunoiului
21.89%
calitatea transportului
19.28%
nu sunt suficiente evenimente culturale
5.22%
altele
1%

2. Care sunt lucrurile care vă plac la sectorul 6?

parcurile și spațiile verzi
66.78%
sunt suficiente activități sociale și culturale
14.88%
sunt suficiente locuri de parcare
5.19%
altele
13.15%

3. Va achitati taxele online?  

da
41.39%
nu
58.61%

4. Știați că puteți sa vă achitați taxele online?

da
82.51%
nu
17.49%

5. Cum ar putea ajunge sectorul 6 un sector mai inteligent?

prin adoptarea noilor tehnologii
32.11%
prin sesiuni de informare si consultare cu locuitorii
21.08%
prin campanii de informare către cetățeni
18.87%
prin bugetarea participativă, realizând ideile locuitorilor
27.21%
altele
0.74%

6. Ce mijloc de transport folosiți cel mai des?  

mașină personală
19.26%
transport în comun
64.87%
car sharing sau aplicații pentru transport
10.2%
bicicletă
5.67%

7. Ați folosi mai des transportul în comun dacă?

aș avea o aplicație de informare pentru a știi când sosesc în stație
21.17%
ar fi mai curate
34.18%
ar fi mai rapide
38.52%
nu aș folosi
6.12%

8. Cum puteți acționa mai bine pentru a păstra mediul înconjurător curat?  

prin teorie, lecții informative
24.78%
prin practică, activități în aer liber
75.22%

9. Colectați deșeurile menajere selectiv?

da
42.95%
nu
57.05%

10. Ați colecta selectiv

dacă ați avea containere speciale de reciclare selectivă la scara blocului
96.14%
nu aș face asta
3.86%

11. Ce faceți cu uleiul folosit?

îl arunc la canalizare
68.07%
îl predau celor care colectează
31.93%

12. Ce faceți cu aparatele electrocasnice folosite?

le predau centrelor de colectare
27.73%
le restitui pentru vouchere către comercianți
32.74%
le arunc la gunoi
21.53%
altele
17.99%

13. Unde vă petreceți cel mai mult timpul liber:

mall
16.28%
parcuri
23.26%
cinematograf
6.51%
teatru
4.42%
acasă
36.98%
altă variantă
12.56%

14. Ați participat la activități culturale organizate în sectorul 6? 

niciodată
53.54%
uneori
46.46%

15. Cum apreciați interacțiunea cu instituțiile statului față de acum 3 ani:

este mai bună
54.64%
este la fel sau este mai proastă
47.42%

16. Care sunt cele mai mari pericole în școlile din sector?

violența
30.5%
bullying
50%
nu știu/altele
19.5%

17. Apreciați  sectorul 6 ca fiind un sector sigur?

da
83.01%
nu
16.99%

18. Ați auzit de conceptul de oraș inteligent (Smart City)? 

da
69.39%
nu
30.61%

Ce este un Oraș Inteligent?

0

Ce este un Oraș Inteligent (Smart City)?

Este greu să obținem o singură definiție a acestui concept. În ultimii ani, deși se vorbește din ce în ce mai des despre dezvoltarea orașelor inteligente, este tot mai greu să găsim ”acea” definiție unanim acceptată. Fiind vorba despre mai multe industrii interconectate, experții au încercat să lămurească lucrurile astfel:

”Mai întâi trebuie spus că Smart City (SC) nu este un produs – nu este un serviciu. Conceptul Smart City reprezintă un drum, o călătorie, a noastră a locuitorilor acestor comunități pe care va trebui să îl parcurgem alături de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului universitar dar și de cei ai companiilor private – cei care vin cu tehnologii, know-how și produse ce urmează a fi implementate. Un oras inteligent si sustenabil este un oraș inovator care foloseste tehnologia informației si a comunicațiiilor, precum și alte mijloace pentru a imbunatatii calitatea vietii, eficienta operatiunilor si serviciilor urbane precum si competitivitatea, asigurand nevoile generatiilor prezente si viitoare in ceea ce priveste aspectele economice, sociale si de mediu.” Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSCM

“Un oraș poate fi definit ca fiind “inteligent” atunci când investițiile în capitalul uman și social și infrastructura tradițională (transport) și modernă (TIC) favorizează dezvoltarea economică durabilă și o calitate a vieții ridicată , cu o gestionare înțeleaptă a resurselor naturale, prin acțiuni participative și angajament.” – Caragliu and Nijkamp 2009

O zonă urbană, care creează o dezvoltare economică durabilă și o calitate ridicată a vieții prin excelența în mai multe domenii-cheie: economie, mobilitate, mediu, oameni, viață și guvern. Excelența în aceste domenii cheie poate fi realizată prin intermediul capitalului uman puternic, al capitalului social și/sau al infrastructurii TIC – Business Dictionary

6 cuvinte cheie pentru a înțelege orașul inteligent
Orașele inteligente doresc să facă față multor provocări urbane: mediu, bună guvernare, mobilitate, prosperitate, populația în creștere (sau îmbătrânirea ei), etc. Câteva cuvinte cheie rezumă modul în care proiectele orașului inteligent abordează aceste provocări.

Colaborativ
în orașul inteligent, serviciile publice funcționează într-un mediu deschis. Instituțiile publice își schimbă datele și își împărtășesc proiectele pentru a face serviciile mai eficiente și focusate pe utilizatori, creând în același timp economii majore în bugetele locale.

Economic
orașul inteligent gândește într-un mod durabil și sustenabil, prin urmare, economisește energie, apă, materii prime, alimente și resurse financiare pentru a continua să prospere într-o eră de tranziție, reducând în același timp emisiile poluante.

Inovativ
orașul inteligent trebuie să-i încurajeze pe cetățenii săi, companiile și serviciile publice să vină cu noi moduri de organizare, partajare, comunicare și producție … pentru a dezvolta zona urbană prin servicii inovative.

Integrat
orașul inteligent nu poate lăsa pe nimeni în urmă și, prin urmare, trebuie să îmbogățească calitatea vieții fiecăruia, reducând diviziunile sociale ale educației, genului, sănătății, siguranței, etc.

Participativ
orașul inteligent nu este un oraș adevărat dacă nu se integrează cu cetățenii, cu afacerile acestora  … cu stilul lor de viață de fapt. Nimeni nu poate fi lăsat de o parte din orașul inteligent! Participarea activă este esențială pentru o bună guvernare în orașul inteligent.

Simplificat
orașele inteligente, cu excepția câtorva orașe inteligente rare create de la zero (Song Do, NEOM), toate au un trecut și o istorie care a marcat caracterul local și gradul de dezvoltare în timp ce reglementările sau obiceiurile s-au dezvoltat treptat … uneori învechite, alteori contraproductive și adesea împotriva folosirii noilor tehnologii.

Oportunitățile de dezvoltare ale orașelor noastre sunt incredibile. De la integrarea noilor tehnologii până la proiecte de infrastructură. Cel mai bun exemplu din Romania este proiectul de la Alba Iulia unde putem găsim “Sfânta Treime”. Aceasta rețetă de succes de la Alba Iulia este formată din Administrația Centrală (Ministerului Comunicațiilor), Administrația Locală (Primăria Alba Iulia) și un conglomerat de companii private care vin cu soluțiile. Rezultatele în cadrul acestui proiect nu au încetat să apară. Primele economii la utilități realizate datorită soluțiilor Smart City – stâlpii inteligenți de iluminat economisesc între 50- 70% electricitate si 1TB de date utilizate prin soluțiile de Wi-Fi în autobuzele din Alba Iulia sunt doar cateva din proiectele implementate doar de Orange la Alba Iulia.

Concluzia? SE POATE!
Conceptul de Smart City a evoluat mult în România în ultimii ani, iar astăzi vedem nenumărate astfel de inițiative în diverse stadii de implementare.
“Avem peste 7 miliarde euro disponibili din fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor noastre, pentru Smart City. Conceptul de Smart City a evoluat foarte mult în România în ultimii ani. Dacă acum doi ani noi promovam acest concept, beneficiile unei comunităţi creativ inteligente, astăzi încep să apară şi bugetele. Primăria Constanţei, acum două săptămâni, în bugetul pe 2018 a prevăzut bani pentru Smart City, la Satu Mare la fel, la Consiliul Judeţean Iaşi la fel, la Reşiţa la fel, la Cluj, la Braşov, Oradea, inclusiv în Bucureşti. Acest concept iese din zona de teorie şi intră în vieţile noastre” – a declarat Eduard Dumitrașcu la Smart City Urban Projects – ediția a II-a în data de 9 Martie la București.

 

Informații disponibile la romaniansmartcity.ro